preskoči na sadržaj

II. gimnazija Osijek

 > Naslovnica
Vijesti

Razmjena učenika

Autor: Lidija Blagojević, 24. 6. 2016.

Program međunarodne razmjene učenika srednjih škola postaje sve zastupljeniji i na području Osijeka. Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji omogućilo je mobilnost u području obrazovanja.
Prvo su tu mogućnost prihvatili u visokom obrazovanju, potom su u okviru projekata to bili nastavnici srednjih škola, a sada, čini se, njihovim stopama sve više kreću i osječki srednjoškolci. I dok su prvotno to bila studijska projektna putovanja, sada je riječ o višemjesečnom boravku, odnosno pohađanju redovite nastave za trajanja cijele školske godine.

Prvo su tu mogućnost prihvatili u visokom obrazovanju, potom su u okviru projekata to bili nastavnici srednjih škola, a sada, čini se, njihovim stopama sve više kreću i osječki srednjoškolci. I dok su prvotno to bila studijska projektna putovanja, sada je riječ o višemjesečnom boravku, odnosno pohađanju redovite nastave za trajanja cijele školske godine.

Školovanje na enegleskom

Tako će na program takve razmjene put SAD-a, Kanade i Irske od kraja kolovoza krenuti četiri osječke gimnazijalke: Ena Perković, Jelena Samac, Laura Lukasović i Iva Matešić. Sve će ondje provesti treći razred svojega srednjoškolskog obrazovanja.

Ena i Jelena, učenice II. gimnazije (jezične), uz mentoricu, prof. Miriam Goll, ispripovijedale su nam što ih očekuje.

- Bit ćemo smještene svaka u jednoj obitelji, pred nama je školovanje na engleskom jeziku i prema njihovim programima - kazuje Ena.

- Nadamo se novom znanju i iskustvu školovanja i života u zemljama domaćinima, što ne možemo saznati preko interneta - ističe Jelena.

Istodobno njihove će obitelji ugostiti učenike koji dolaze u Osijek na razmjenu. Prvi je to put da Osijek sudjeluje u ovakvoj obostranoj razmjeni!

Rotary i AFS

- Pred našim je novim učenicima nešto lakši zadatak nego pred našim djevojkama. Oni će ovdje proći nastavu iz samo šest predmeta, za koje će dobiti opisne ocjene. No u obvezi su proći obuku iz hrvatskog jezika - naglašava Miram Goll.

Ova se razmjena realizira u suradnji osječkih gimnazija s Rotary klubom Osijek, odnosno međunarodnom rotarijanskom zajednicom. Ukupno je 14 hrvatskih srednjoškolca koji će provesti tri odnosno šest mjeseci na razmjeni.

A posredovanjem, također međunarodnog, AFS programa od iduće školske godine na razmjenu odlazi 12 hrvatskih učenika, i to u SAD, Italiju, Njemačku, Francusku, Švicarsku, Irsku, Dansku i Kinu. Istodobno, školske 2016./2017. godine u Hrvatskoj će biti učenici iz Francuske, Njemačke, Brazila, SAD-a, Francuske i Belgije.

Volonterke AFS programa boravile su nedavno u Osijeku i ovdje predstavile mogućnosti tog programa.

- Iskustvo razmjene kod mene je promijenilo način na koji razmišljam o svijetu i svojoj kulturi. Osamostalila sam se, to je dovelo i do odluke o mom daljnjem školovanju - rekla nam je Korina Rus u ime AFS-a. Preko njihove organizacije na razmjenu u Irsku će Iva Matešić, također iz osječke Jezične gimnazije.

Dario KUŠTRO
Izvor: www.glas-slavonije.hr
Anketa (mala)
Koliko sati dnevno provedeš na internetu?
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2011.

Ukupno: 317108
 

Raspored sati za 2018/2019.

Upute za čitanje rasporeda:

* npr. ponedjeljkom 1. sat ujutro 1.c ima matematiku
koju im predaje V. Krljar smiley

** rapored je zrcalni, prvi sat jutarnje smjene
slijedeći je tjedan posljednji (6.) sat poslijepodnevne smjene

 

Satnica zvonjenja

 

 

 

 

  

Priloženi dokumenti:
RASPORED 2019.xlsx

 
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
 
 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
 
Udžbenici

                      

 

 
Učimo zajedno

 

 

 
 

 

 
www.skole.hr
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
II. gimnazija Osijek / Kamila Firingera 5, HR-31000 Osijek / gimnazija-druga-os.skole.hr / ured@gimnazija-druga-os.skole.hr
preskoči na navigaciju