preskoči na sadržaj

II. gimnazija Osijek

 > Naslovnica
Vijesti

Njemačke jezične diplome (DSD) dodijeljene učenicima

Autor: Lidija Blagojević, 10. 7. 2015.

U II. gimnaziji Osijek dodijeljene su Njemačke jezične diplome maturantima te škole, a svečanoj je dodjeli nazočio i Thorsten Reiter, stručni savjetnik za njemački jezik i koordinator programa za Njemačku jezičnu diplomu u Hrvatskoj.

U 16. generaciji učenika koji su pohađali posebnu nastavu za Njemačku jezičnu diplomu, pod vrsnim vodstvom profesorice njemačkog jezika Roberte Ruška Krljaj i lektorice njemačkog jezika Kerstin Friedrich, 32 učenika pristupilo je polaganju ispita znanja njemačkog jezika Konferencije ministara kulture Savezne Republike Njemačke. Taj se ispit sastojao od pisanog ispita u prosincu 2014. i usmenog ispita u siječnju 2015. godine, a polaže se u više od 50 zemalja diljem svijeta i vlasnicima diplome omogućava studij na njemačkom govornom području te predstavlja konkurentsku prednost pri eventualnom zapošljavanju.

Pri susretu s prof. Vladimirom Minarikom, ravnateljem II. gimnazije Osijek, Thorsten Reiter naglasio je mogućnosti koje se otvaraju budućim studentima prilikom stjecanja korisnih studentskih i radnih iskustava u Saveznoj Republici Njemačkoj. Takva iskustva trebala bi potom poslužiti mladim visokoobrazovanim osobama za njihovu implementaciju pri povratku i radu u Hrvatskoj, što bi bio i jedan od ciljeva ovog jezičnog programa.

Nastava za Njemačku jezičnu diplomu izvodi se u II. gimnaziji Osijek od 1998./1999. školske godine, prema programu jezične gimnazije, kao fakultativni predmet sve četiri godine dva sata tjedno, u završnim razredima s izvornim govornikom njemačkog jezika. U sklopu nastave njemačkog jezika provode se različiti miniprojekti u trajanju od nekoliko nastavnih sati i predstavljaju istraživačku nastavu kroz koju se njeguje kritičko mišljenje te različite komunikacijske i prezentacijske vještine. Dr. sc. Zvjezdana Penava Brekalo, profesorica-savjetnica za njemački jezik, razvila je nekoliko projekata koji su bili prezentirani na međunarodnom skupu u Bratislavi i dobro prihvaćeni od kolega koji rade u DSD-programima diljem Europe. Ove školske godine učenici četvrtih razreda s istom su profesoricom proveli projekt o natjecanju za radno mjesto na njemačkom jeziku, u sklopu čega su pisali zamolbe, životopise i motivacijska pisma za određeno radno mjesto, a potom su bili vođeni i pravi poslovni razgovori na njemačkom jeziku, pri čemu su jedni bili menadžeri, a drugi kandidati za posao. U prilog kvalitetnoj nastavi njemačkog jezika svjedoče prošlogodišnje i ovogodišnje osvojeno prvo mjesto učenice Katarine Ešegović na Županijskom natjecanju u poznavanju njemačkog jezika. 

I. Rab Guljaš
Izvor: www.glas-slavonije.hr
Anketa (mala)
Koliko sati dnevno provedeš na internetu?
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2011.

Ukupno: 317104
 

Raspored sati za 2018/2019.

Upute za čitanje rasporeda:

* npr. ponedjeljkom 1. sat ujutro 1.c ima matematiku
koju im predaje V. Krljar smiley

** rapored je zrcalni, prvi sat jutarnje smjene
slijedeći je tjedan posljednji (6.) sat poslijepodnevne smjene

 

Satnica zvonjenja

 

 

 

 

  

Priloženi dokumenti:
RASPORED 2019.xlsx

 
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
 
 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
 
Udžbenici

                      

 

 
Učimo zajedno

 

 

 
 

 

 
www.skole.hr
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
II. gimnazija Osijek / Kamila Firingera 5, HR-31000 Osijek / gimnazija-druga-os.skole.hr / ured@gimnazija-druga-os.skole.hr
preskoči na navigaciju