2013-10-02 07:48:04

Jezičari i u Novom Sadu!

Na završnoj kulturno - zabavnoj manifestaciji u sklopu projekta Minority 3D sudjelovale su i naše učenice (Ljubica Brigitte Nikić, Amra Hodžić i Eva Popović) u pratnji Sonje Stojanović, prof. U dva dana posjetili su Novi Sad i Ilok.

PROJEKT MINORITY 3D: Uspješno i do Novog Sada

 

I nakon 12 mjeseci trajanja, projekt Minority 3D ponovno uspješno okuplja učenike i profesore – sudionike projekta, predstavnike nacionalnih manjina, poslodavce te predstavnike lokalnih vlasti. Ovaj puta na zabavno – kulturnoj manifestaciji od Osijeka do Novog Sada!

Druženje je započelo u petak, 20. rujna, polaskom busa s gornjodravske obale u Osijeku. Vožnja je protekla brzo, jer putnici su samoinicijativno izmjenjivali iskustva, prepričavali rad i uspjehe te što se promijenilo od posljednjeg druženja. U takvoj pričljivoj atmosferi stigli su do Salaša 137 koji je samo nekoliko kilometara udaljen od Novoga Sada.

Sve goste, sudionike projekta, dočekali su nasmijani domaćini. Pjesmom se kročilo u salaš, a pjesma i ples i dočekali su sudionike.
Smjestivši se u ugodan ambijent Salaša 137, uslijedio je završni čin projekta Minority 3D – Diversity, Dialogue, Development, okrugli stol s predstavnicima nacionalnih manjina i lokalnih vlasti. U okruglom stolu sudjelovali su dr. Nikola Ćirović (predstavnik Gradskog veća Novi Sad), Dragan Vulin (zamjenik Župana Osječko-baranjske županije), Danijel Magdika (Mađarsko kulturno društvo Nepkor), Ilija Burić (Crnogorsko kulturno društvo Montenegro – Montenegrina), Zvonko Horvat (Slovensko društvo Stanko Vraz), Krste Atanasovski (Makedonsko društvo Braća Miladinovci), Jasminka Petter (predstavnica njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj) i Vesna Nedić (Mirovna grupa OAZA, Beli Manastir). Bilo je riječi o položaju nacionalnih manjina, njihovim pravima te poboljšanju istih, o multikonfesionalnim, multietničkim i multinacionalnim gradovima poput Novoga Sada i Osijeka. Istaknuta je važnost projekta Minority 3D koji uspješno povezuje nacionalne manjine i međusobno i s većinskim stanovništvom gradova u kojima žive i djeluju.

Završetkom okruglog stola, prikazani su filmovi koji su nastali u sklopu projekta. Okupljeno mnoštvo prepustilo se dokumentarnim filmovima Amra – vladarica znanja, Dobri duh Đakova, Dvije prijateljice, Sofijin svijet i Tu iza duge.

Uslijedila je večera i zabava uz svirku veselih tamburaša. Kada je došlo vrijeme polaska prema hotelu u Novom Sadu, društvo se brzo oprostilo od salaša i divnih domaćina. Subota, 21. rujna, započela je šetnjom mnogih kroz divan centar Novog Sada. Prema rasporedu slijedio je panoramski obilazak Novoga Sada i zatim vožnja brodom do Bačke Palanke. Već tradicionalno za ovaj projekt je da se tijekom cijele manifestacije isticalo zajedništvo bez razlike na nacionalnu, vjersku ili kakvu drugu pripadnost. U takvom zajedništvu uslijedio je odmor i ručak u Iloku, a zatim polazak natrag u svoje sredine.

Na kraju projekta Minority 3D sudionici ističu kako su stekli ogromno iskustvo, naučili su kako snimiti dokumentarni film, kako prikazati da oni koji jesu manjina zapravo se ne izdvajaju od većine. Naučili su kako su raznolikost, dijalog i razvoj osnova postojanja kvalitetnog društva.

Tekst: Amra Hodžić/SiB.hr


II. gimnazija Osijek