preskoči na sadržaj

II. gimnazija Osijek

 > Naslovnica
Vijesti

Dogradonačelnik primio našeg učenika Nenada Lastavicu

Autor: Lidija Blagojević, 30. 6. 2016.

Nenad Lastavica, sada već bivši maturant II. gimnazije (jezične), dobitnik je triju Oskara znanja, dvaju iz hrvatskog i jednog iz latinskog jezika. Tri je puta bio državni prvak, a pet puta županijski prvak iz tih predmeta.

Ove je godine osvojio prvo mjesto na Državnom natjecanju iz hrvatskog jezika za srednjoškolce, a kao i svi državni prvaci, dobio je Oskar znanja na svečanosti u Zagrebu. Sve je to bio povod da prijam njemu u čast priredi Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika, na koji je pozvana Nenadova mentorica Valerija Karačić, prof. hrvatskog jezika i književnosti.

- Ponosni smo jer je Nenad donio u Osijek tri Oskara znanja. On je jedan od onih mladih ljudi koji pronose glas Osijeka kao središta znanja, stoga želimo javnost upoznati s njegovim uspjehom – rekao je dogradonačelnik Ham te Nenadu uručio dar, tablet, za koji je rekao da je simboličan. Zaželio mu je da se nakon završetka studija vrati u Osijek i tu pronađe posao.

Nenad kaže da nije učio svoja dva omiljena predmeta zato da osvoji prvo mjesto u državi, već zato što ga zanimaju jezici.

- To je išlo spontano, radio sam u školi i kod kuće, kad god me nešto zanimalo iz tih predmeta tražio sam rješenje i tako učio - kaže Nenad koji je uz ta dva jezika u svojoj školi učio engleski, njemački i talijanski, a u školi stranih jezika i samostalno učio je ruski.

- Planiram studirati ruski i latinski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a zatim te jezike predavati kao profesor u školi ili na fakultetu. Zanima me znanstveni rad, prije svega proučavanje jezika – kaže Nenad. Dodaje da se u latinski jezik zaljubio u srednjoj školi, a ruski mu je zanimljiv jer je slavenski jezik pa ga može uspoređivati s hrvatskim.

Nenadova mentorica Valerija Karačić otkrila je Nenadov talent.

- Nenad je mnogo radio samostalno i s prijateljicom iz razreda, također županijskom prvakinjom iz hrvatskog jezika. On ima jezični mozak, zna prepoznati pogrješku, a jezične probleme rješava sam. Drago mi je što je odabrao ruski i latinski jezik, jer je izvrsno poznavanje hrvatskog jezika odlična osnova za to - kaže prof. Karačić. Žao joj je, istaknula je, što šira zajednica teško prepoznaje talente i ne shvaća što znači imati u svojoj sredini trostrukog državnog prvaka.

- Nenad je jedan od 50.000 vršnjaka i prvi je među njima. Drago mi je da je Grad Osijek prepoznao koliko je bitno to što je Nenad postigao - zaključuje mentorica.

Nenadu bi dobrodošla stipendija, u srednjoj je školi primao županijsku. Dok čeka početak studija u Zagrebu, čita Anu Karenjinu u ruskom izvorniku, dar mentorice koji je naručila iz Moskve baš za svog darovitog učenika.

Vesna LATINOVIĆ

 
Izvor: www.glas-slavonije.hr
Anketa (mala)
Koliko sati dnevno provedeš na internetu?
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2011.

Ukupno: 317109
 

Raspored sati za 2018/2019.

Upute za čitanje rasporeda:

* npr. ponedjeljkom 1. sat ujutro 1.c ima matematiku
koju im predaje V. Krljar smiley

** rapored je zrcalni, prvi sat jutarnje smjene
slijedeći je tjedan posljednji (6.) sat poslijepodnevne smjene

 

Satnica zvonjenja

 

 

 

 

  

Priloženi dokumenti:
RASPORED 2019.xlsx

 
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
 
 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
II. gimnazija Osijek / Kamila Firingera 5, HR-31000 Osijek / gimnazija-druga-os.skole.hr / ured@gimnazija-druga-os.skole.hr
preskoči na navigaciju